Tips uit een blik Sabientjes

Wat hebben slakken en klanten met elkaar gemeen?


Hij loopt over me heen. Met een slakkengangetje. Ineens stopt hij met lopen en voel ik een intens brandend en snijdend gevoel. Bijt hij me nou?!

Ik zit in de tuin van mijn schoonouders. Het heeft net enorm hard geregend. Na een paar dagen 30 graden uitzitten, is het nu zeer aangenaam. Een beetje koud zelfs. Vriendjelief en schoonpapa zijn op zolder de camping koelbox aan het voorzien van een 12 volts aansluiting. Want heej, in de auto naar de camping toe wil je ook koud water en een ander verkoelend drankje. En die salade voor de eerste avond vanuit huis alvast mee kunnen nemen, dat is ook gewoon fijn.

Ik voel me een klein meisje van een jaar of 8 en kijk verwonderd naar alle slakken in het grasveld en tussen de bodembedekkers in. De één met huisje, de ander helemaal naakt met een intens diep bruine kleur. Het ene huisje is meer rond, de ander doet me denken aan de gulden snede. Ik voel me goed hier in de tuin. In opperste staat van relaxtheid. En dat mijn schoonmama zojuist een heerlijke maaltijd heeft gemaakt en nu een aardbeien, abrikoos en blauwe besjes toetje aan het maken is, helpt ook enorm mee. Kopje thee erbij. Dat gevoel.


Op het moment dat ik nog alleen in deze heerlijke tuin zit, “stapt” er een gulden snede slak mijn hand op. Ik laat hem lekker lopen en bekijk het beestje van alle kanten. Prachtig. In alle rust bestudeer ik hem (of haar?) en ben oprecht geïnteresseerd in het kleine wezentje. 

Wanneer de tuin weer vol zit met vriendjelief, pa en ma “pluk” ik net iets te hardhandig één van de beestjes uit het gras om hem op mijn hand te zetten. Ik begin een relaas over hoe mooi de voelsprietjes werken en duw het beestje en mijn hand onder de neus van vriendjelief. 

Deze dieren hebben een verborgen talent waar ze mee patsen. Ze beschikken over een bijzondere tong die bezaaid is met vlijmscherpe tandjes. Die tong werkt als een oersterke rasp, waarmee slakken bijvoorbeeld algen van stenen kunnen schrapen. 

Of in dit geval het zout van mijn huid….. Denk ik. Ik schrik me rot!

Klanten kunnen ook een “scherpe tong” hebben. Vooral als jij ze hardnekkig op je hand wil krijgen en ze willens en wetens klant wil maken. Ja, dan gaan ze tegenstribbelen…

Leer van deze slakken. Heb oprechte interesse in je toekomstige klant. Vooral als je een dienstverlening verkoopt. Laat de klant jou eerst gewoon verkennen. En jij je potentiële klant. Die “ja, ik wil met jou in zee” die volgt meestal vanzelf. Mits je goed weet wat de klant van jou nodig heeft en je echte meerwaarde hebt voor je klant.

Laat deze anders gewoon lopen en werk eerst aan jouw meerwaarde, waardoor ze niet meer om je heen kunnen. Hoe? Dat is de Vraag!

Als je trouwens al in het begin van je klantrelatie goed bent voor je klant, is je klant dat ook voor jou aan het einde van jullie samenwerking. Dan heb je er een ambassadeur bij. Wedden dat je klant die scherpe tong ten goede van jou inzet?